Ahad, 30 Januari 2011

khasiat taugeh

Khasiat Taugeh Mampu Menyembuhkan Pelbagai Jenis Penyakit

By HPA Online Network

Tapi tahukah anda, taugeh yang kerap kali menjadi pilihan terakhir untuk dijadikan sayur, sebenarnya mempunyai banyak khasiat. taugeh dikatakan mampu menyumbang kepada kesuburan lelaki dan wanita. Pengambilan taugeh oleh kaum lelaki mampu membuatkan sperma yang dihasilkan oleh golongan ini makin baik. Begitu juga wanita, ia cukup berkesan membantu kesuburan telur yang dihasilkan.

Bagaimanapun, khasiat taugeh tidak sekadar penyumbang kesuburan, ia juga terbukti melalui kajian mengandungi bahan yang dapat melumpuhkan biKhasiat Taugehbit kanser, usus besar, pankreas dan juga penyakit leukimia.

Mengikut kajian yang dijalankan taugeh sama ada dari jenis kacang hijau, alfalfa dan sebagainya mengandungi banyak unsur fitokimia yang berkhasiat. Salah satunya ialah kanavanin (canavanine), sejenis asid yang amino. Kanavanin, dikatakan mampu melumpuhkan bibit kanser leukimia, usus besar dan pankreas.

Selain itu, taugeh juga mempunyai estrogen semulajadi berfungsi sama dengan estrogen sintesis. Estrogen dalam taugeh dapat meningkatkan kepadatan dan susunan tulang, serta mencegah kerapuhan tulang (osteoporosis). Pengambilan taugeh oleh wanita secara kerap dapat membantu mereka menghindar mereka dari kanser payudara, gangguan menjelang menstruasi, simptom pra-menopaus, dan gangguan akibat menopaus.

Sewaktu kacang-kacang dicambahkan untuk dijadikan taugeh secara umum kadar saponinya meningkat sehingga 450 peratus. Mereka yang berisiko penyakit strok dan serangan jantung, gara-gara kadar lemak darah yang tinggi dianjurkan lebih banyak mengambil taugeh dalam menu harian mereka. Saponi dalam taugeh, menghalau “lemak jahat” LDL, tanpa mengganggu kandungan lemak baik HDL.

Selain sarat DNA, taugeh padat dengan antioksida kuat yang menghalang tubuh dari radikal bebas perosak sel DNA. Pelindungan ini menguatkan kesimpulan taugeh merupakan sayuran yang membuat anda menjadi lebih muda. Satu lagi khasiat taugeh yang tidak kurang hebat adalah membantu membuang kotoran dalam usus besar kerana mengandungi banyak serat dan air. Inilah yang menjadi tunjang utama taugeh dalam memerangi sel kanser.

Apabila kotoran segera meniggalkan usus besar, tiada lagi zat-zat racun dalam kotoran yang yang dapat diserap tubuh. Ia akan mencegah pengumpulan bahan beracun yang dapat merangsang berseminya benih kanser. Selepas membaca kebaikan sayur taugeh janganlah ragu-ragu lagi untuk mengambilnya. Jadi apalagi, mari kita ramai-ramai makan taugeh hari-hari.

rahsia senyum dan tawa

Rahsia Senyum dan Tawa

Mampukah anda senyum atau ketawa walaupun anda dalam kesedihan?
Tentu sukar rasanya untuk berbuat demikian. Jika anda mampu , tentu ada orang di sekeliling akan mengganggap anda seorang yang "superperson".Tahniah!!
Bersedih tentu saja dibolehkan tetapi janganlah berterusan bersedih dan menangis sehingga memudaratkan kesihatan.

Cuba amati antara wajah orang yang sentiasa ceria dan wajah orang yang sentiasa murung dan perhatikan juga mereka yang sentiasa tersenyum dan mereka yang tak pernah senyum ataupun payah untuk senyum apalagi untuk ketawa. Tentu sekali anda dapat melihat perbezaan. Wajah mereka yang ceria, sering tersenyum dan ketawa tentu sekali kelihatan berseri-seri dan tidak keterlaluan jika dikatakan nampak muda dari usianya yang sebenar.

Ada sesetengah dari kita bernasib baik kerana dianugerahkan 'wajah senyum' yang mana kalau dia marah sekalipun masih kelihatan seperti tersenyum. Antara contoh artis bollywood yang berwajah senyum ialah "Rani Mukherjee". Memang sukar mencari wajah begini dan jika anda mempunyai wajah sedemikian anda adalah satu dalam sejuta.

Cuba anda perhatikan orang yang dilanda masalah misalnya dan ditambah pula hidupnya tak pernah putus ditimpa pelbagai masalah. Tentu sekali wajahnya kelihatan murung, berserabut dan nampak tua dari usia sebenar. Jika demikian tidak boleh kah kita bersedih dan menangis?
Tentu sekali boleh tetapi perlu ada tempohnya. Pada ketika kita bersedih, menangislah sepuas hati dan bersedihlah semahunya. Mungkin seminggu, dua minggu atau sebulan anda berada dalam keadaan demikian dan selepas itu anda perlu berbuat sesuatu bagi meneruskan hidup.

Seseorang yang dapat menerima dirinya sakit dan hidup sememangnya ada masalah lalu menerima keadaansedemikian dengan tenang dan masih mampu tersenyum sebenarnya mempunyai tindak balas lebih baik terhadap rawatan yang diberikan.

15 fakta menarik tentang SENYUM :

1. Para saintis mendapati senyum dan ketawa merupakan satu senaman berbentuk jogging dalaman di mana dapat merangsang seluruh tubuh dan mampu memberi manfaat berguna kepada sistem saraf otak dan juga hormon-hormon.

2. Pengkaji dan pengamal barat percaya dengan memulakan hari dengan senyuman bukan sahaja berupaya menceriakan hidup anda tetapi memberi banyak kebaikan kepada kesihatan. Apabila kita tersenyum, badan turut 'tersenyum' dan menganggap kita gembira. Kajian menunjukkan senyuman memperlahankan aliran darah yang melalui sinus ke otak.

3. Apabila darah yang 'sudah sejuk' ini sampai ke hipotalamus (bahagian yang mengawal suhu badan dan emosi) ia menghasilkan kesan 'gembira'. Selain itu, apabila kita tersenyum, kita hanya menggunakan 17 otot muka berbanding 43 ketika mengerutkan dahi.

4. Senyuman bukan sekadar reaksi gerak muka, tetapi turut mempunyai kaitan dengan penghasilan endorphin dalam otak yang mengurangkan kesakitan fizikal dan emosi menjadikan seseorang itu rasa lebih selesa dengan diri sendiri.

5. Kajian menunjukkan individu yang ketawa 100 kali dalam tempoh 24 jam mendapat manfaat kardiovaskular sama seperti bersenam 10 minit. Hal ini terjadi kerana apabila kita ketawa, tekanan darah dan kadar degupan jantung meningkat. Kemudian kedua-dua kadar ini akan turun iaitu lebih rendah daripada paras sebelum anda ketawa.

6. Anda juga perlu sedar bahawa kanak-kanak lebih banyak ketawa dari orang dewasa. Kanak-kanak berumur antara empat hingga enam tahun ketawa 400 kali sehari berbanding hanya 15 kali sehari di kalangan orang dewasa. Justeru, tidak hairan jika orang dewasa lebih mudah diserang penyakit serta mengalami masalah tekanan dan kemurungan.

7. Kajian yang dibuat oleh sekumpulan saintis dari Universiti Pusat Perubatan California menjelaskan terdapat dua jenis 'stress' iaitu stress yang baik dan stress yang tidak baik. Senyum dan ketawa dikategorikan sebagai stress yang baik. Stress yang tidak baik akan memberi tekanan kepada sistem ketahanan badan.

8. Dalam kajian di atas, dua kumpulan orang dewasa telah digunakan sebagai eksperimen. Kumpulan pertama dipertontonkan cerita-cerita lucu manakala kumpulan kedua diletakkan disebuah bilik tanpa berbuat apa-apa.
Sampel darah diambil 10 minit sebelum dan selepas kajian dibuat. Dari keputusan sampel darah tersebut, kumpulan pertama didapati peningkatan hormon semakin baik seperti hormon 'endorphins' dan hormon 'neurotransmitters' dan penurunan tahap hormon stress 'cortisol' dan 'adrenaline' .

9. Ketika kita ketawa, sel pembunuh tumor dan virus semulajadi dalam badan akan bertambah selaras dengan pertambahan Gamma-inteferon (protein melawan penyakit), sel T (yang penting untuk sistem pertahanan badan) dan sel B (yang menghasilkan antibodi melawan penyakit).

10. Senyuman juga mampu merendahkan tekanan darah, menambah kemasukan oksigen dalam darah dan ini secara tidak langsung merangsang proses penyembuhan. Banyak kajian terbukti bahawa tekanan emosi seperti kemurungan, kemarahan atau keresahan mempunyai kaitan dengan sakit jantung.

11. Senyuman yang diakhiri dengan ketawa mengaktifkan kimia badan dan secara tidak langsung merendahkan risiko penyakit jantung, tekanan darah tinggi, strok, atritis dan ulser. Pusat Perubatan Universiti Maryland menjalankan kajian ke atas 300 responden dan mendapati 40 peratus orang yang mengidap penyakit jantung kurang ketawa berbanding orang yang sihat.

12. Senyuman dan ketawa antara senaman yang baik kerana ia membabitkan diafragma, abdomen, sistem pernafasan, muka, kaki dan otot belakang badan. Ketawa 'mengurut' organ dalam abdomen dan menguatkan otot abdomen, merangsang kedua-dua belah otak dan meningkatkan keupayaan untuk belajar. Ia melegakan ketegangan otot dan tekanan psikologi; membuatkan otak lebih peka serta bersedia menerima maklumat baru.

13. Ketawa juga dikatakan mampu memperbaiki fungsi usus, sekali gus meningkatkan pencernaan dan penyerapan nutrient dalam badan. Ada juga yang percaya ketawa boleh membakar kalori seperti kita bersenam beberapa minit.

14. Selain memberi pelbagai kebaikan kepada tubuh, dalam ajaran Islam sendiri mengatakan senyum itu satu sedekah. Senyum mampu menjadi penawar pada penyakit rohani yang kronik. Senyum tidak perlu modal, cuma sekelumit rasa ikhlas yang bisa memaniskan senyuman itu. Senyuman yang dilemparkan mampu menyerikan hari insan lain. Mungkin juga mampu menyejukkan hati yang sedang marah atau mampu juga untuk memulakan sesebuah ikatan.

15. Pujangga menyebut :

" SENYUM ITU KELOPAK. KETAWA ITU BUNGA YANG SEMPURNA KEMBANGNYA". Jadi rakan taulan sekalian, jangan lupa untuk senyum, sekerat atau meleret tak kisah lah jangan senyum sinis dah lah tu tak baik tau dan kalau ketawa tu jangan keterlaluan plak cukup sekedar nya sahaja ok.

* Sumber - majalah MIDI edisi Mei 2006

makan secara sihat

Namun, perlu diingat, makan bukan saja untuk memuaskan selera, tetapi untuk memenuhi keperluan pemakanan kita.

Kita perlukan tenaga, makronutrien (karbohidrat, protein dan lemak), mikronutrien (vitamin dan mineral) dan fitokimia (unsur makanan yang terdapat secara semula jadi dalam makanan berasaskan tumbuh-tumbuhan).

Kita boleh memenuhi keperluan yang pelbagai ini dengan memakan pelbagai jenis makanan setiap hari.

Tubuh sebenarnya memerlukan pelbagai jenis nutrien dalam jumlah yang berbeza (seperti lebihkan karbohidrat yang membekal tenaga, protein dalam jumlah yang sederhana serta vitamin dan mineral dalam kuantiti yang sedikit).

Cara untuk mencapai keseimbangan pemakanan yang diperlukan adalah dengan memastikan diet harian kebanyakannya terdiri daripada makanan pada tapak Piramid Makanan Malaysia dan paling sedikit daripada puncak piramid terbabit.

Satu lagi faktor yang penting adalah kesederhanaan. Kita tidak patut makan terlalu banyak atau terlalu sedikit, tetapi makan setakat yang mencukupi. Piramid ini mencadangkan bilangan hidangan daripada setiap kumpulan makanan yang perlu dimakan setiap hari.

Keperluan pemakanan kita ditentukan oleh jantina, peringkat tumbesaran, tahap aktiviti fizikal dan keadaan kesihatan kita.

Selain mengamalkan kepelbagaian, keseimbangan dan kesederhanaan, kita boleh mengoptimumkan pemakanan kita dengan lebih memahami maklumat Panduan Diet Malaysia 2010 mengenai kumpulan makanan utama yang memenuhi keperluan tenaga dan nutrien harian kita.

Hidup lebih bertenaga

Makan nasi, produk bijirin lain (sebaik-baiknya bijirin penuh) dan ubi-ubian secukupnya.

Makan nasi, makanan bijirin lain seperti mi, roti dan oat atau ubi-ubian seperti kentang dan keledek pada setiap waktu makan.

Pilih produk bijirin seperti roti, biskut dan bijirin sarapan yang tinggi kandungan serat dan rendah lemak, gula dan garam.

Pilih bijirin penuh. Bijirin yang mengekalkan semua bahagian yang asli termasuk bran dan germa. Ia mengandungi pelbagai vitamin, mineral, fitokimia (bahan kimia tumbuhan) dan serat, berbanding bijirin yang sudah diproses.

Bijirin penuh boleh membantu meningkatkan kesihatan usus, mengurangkan masalah gastrousus (seperti sembelit) dan mengurangkan risiko penyakit kronik (seperti obesiti, penyakit jantung dan kanser).

Berikut tip mengenai bijirin penuh:

* Pilih beras perang, biskut dan roti mil penuh, mi gandum penuh, bijirin sarapan penuh.

* Baca label makanan untuk mengetahui kandungan bijirin penuh.

Lindungi kesihatan anda

Makan banyak buah-buahan dan sayur-sayuran setiap hari.

Makan sekurang-kurangnya tiga hidangan sayur-sayuran dan dua hidangan buah-buahan setiap hari. Makan buah-buahan dan sayur-sayuran yang berbeza pada setiap waktu makan.

Makan sayur-sayuran berdaun hijau gelap dengan batang yang boleh dimakan (seperti sawi dan kailan) setiap hari atau beberapa kali seminggu.

Makan tomato, peria, bendi, lobak merah dan sayur-sayuran tidak berdaun seperti kubis bunga dan brokoli beberapa kali seminggu.

Buah-buahan boleh diambil secara segar, dalam tin, dikeringkan secara semula jadi dan tidak ditambah gula atau dalam bentuk jus buah 100 peratus tidak ditambah gula atau pengawet.

Pilih buah dan sayur beraneka warna. Fitokimia dalam buah-buahan dan sayuran memberikan warna hijau, merah, oren, kuning, ungu dan pelbagai warna lain yang menjadikannya menarik.

Kebanyakan fitokimia bertindak sebagai antioksidan dan bersama nutrien lain untuk melindungi sel tubuh. Beberapa fitokimia yang dikenali umum termasuk:

* Karotenoid seperti beta-karotena dalam mangga dan lobak merah serta likopena dalam tomato

* Polifenol seperti resveratrol dalam anggur, quercetin dalam epal dan antosianin dalam buah naga merah.

* Glukosinolat/indole yang terdapat dalam bunga kubis, brokoli, kubis dan kailan.

Menguatkan tulang dan gigi

Ambil jumlah susu dan produk susu yang mencukupi.

Manusia daripada semua peringkat umur harus mengambil susu dan produk susu setiap hari. Pilih susu rendah lemak jika anda perlu mengurangkan berat badan yang berlebihan.

Gunakan susu cecair atau tepung dan bukannya susu pekat manis dan susu isian manis.

Anda mungkin tidak toleransi terhadap laktosa jika anda muntah, rasa kembung perut atau perut lebih berangin daripada biasa setelah minum susu. Anda masih boleh menikmati manfaat susu dengan memilih produk susu bebas laktosa, dipra-hadam seperti yogurt dan keju.

* Artikel ini adalah sumbangan Persatuan Pemakanan Malaysia, disokong oleh NestlE Products Sdn Bhd.

tip pemakanan sihat

Cara pemakanan berkhasiat - Satu Panduan

Kita sering mendengar ungkapan bahawa cara pemakanan seseorang itu melambangkan tabiat, sikap atau keperibadian seseorang itu.

Ini membuktikan corak pemakanan itu sangat penting dalam kehidupan seseorang kerana cara pengambilan makanan berkhasiat menjamin kesihatan yang sejahtera dan membantu menghindari sebarang penyakit.

Dalam memilih makanan berkhasiat ramai keliru dengan apa yang dimaksudkan pemakanan sihat dan hanya menganggap buah-buahan atau sayur-sayuran paling berkhasiat, sedangkan hakikatnya ia lebih daripada itu.

Lebih membimbangkan, sikap kurang prihatin mengenai pemakanan sihat menyumbang kepada pelbagai penyakit berkaitan makanan termasuk obesiti.

Dengan harga barangan keperluan yang semakin meningkat berikutan penstrukturan semula subsidi minyak sekarang, seseorang itu perlu bijak menyediakan menu alternatif dengan menggunakan bahan lebih murah, tetapi mempunyai khasiat sama.

Garis panduan pertama yang perlu diikuti dalam amalan pemakanan sihat ialah setiap individu harus menikmati pelbagai jenis makanan setiap hari termasuk bijirin, buah, sayur, daging, ayam, kekacang, susu, lemak dan minyak.

Corak pengambilan makanan berkhasiat perlu dilakukan mengikut kuantiti tertentu berdasarkan empat peringkat Piramid Makanan.

Peringkat pertama dalam pengambilan makanan adalah bijirin diikuti buah dan sayur yang berada pada peringkat kedua dan seterusnya susu, dadih, keju, ikan, daging dan kekacang yang berada di peringkat ketiga.

Produk yang paling sedikit diperlukan tubuh berada pada peringkat pertama iaitu di puncak dan ia adalah lemak, minyak, gula serta garam.

Setiap individu perlu mengekalkan berat badan sihat dengan mengimbangkan pengambilan makanan dan aktiviti fizikal.

Sebelum menyediakan atau mengambil setiap hidangan, ketahui nilai kalori dan pastikan hidangan yang dimakan sepanjang hari tidak melebihi nilai kalori diperlukan badan kerana ia akan menambahkan berat.

Mengambil hidangan bijirin dan buah-buahan serta sayur-sayuran juga, amat penting kepada tubuh kerana ia adalah sumber vitamin yang lengkap, tetapi ia perlu diambil dalam kuantiti yang betul.

Panduan pemakanan berkhasiat


Kurangkan penggunaan lemak dalam penyediaan makanan dengan mengehadkan pengambilan makanan bergoreng dan menggunakan sedikit minyak ketika memasak.

Pengambilan lemak sepatutnya tidak melebihi 30 peratus jumlah kalori harian dan jika berlebihan, ia akan membentuk plak pada dinding saluran darah sehingga menyebabkan salur darah tersumbat. Cara lain bagi mengurangkan pengambilan lemak ialah dengan menyediakan makanan rendah lemak dan memilih makanan rendah kolesterol.

Garam juga perlu diambil secara sederhana bagi mengelak penyakit darah tinggi, tetapi ia perlu ada dalam hidangan bagi keperluan tubuh.

Dalam sehari, manusia hanya memerlukan 500 mg garam sedangkan mengikut ukuran satu sudu teh adalah bersamaan 2,100 mg garam. Jadi, untuk mengelak penggunaan berlebihan, pelbagai produk lain boleh digunakan sebagai sumber alternatif seperti MSG, kicap soya dan sos.

Elakkan juga penggunaan garam ketika menyedia dan memasak makanan dan elakkan menabur garam ketika menghidangkan makanan.

Hadkan penggunaan sos dan serbuk perasa serta kurangkan kekerapan menghidang telur masin, ikan masin, sayur jeruk dan makanan diproses.

Kurangkan penggunaan gula dalam masakan dan pilih makanan yang rendah kandungan gula. Walaupun gula tidak mempunyai nutrien, ia penting dalam membekalkan tenaga. Setiap individu memerlukan 50 mg gula sehari, tetapi pengambilan berlebihan boleh menyebabkan kegemukan.

Kajian Kementerian Kesihatan mendapati penduduk berumur 18 hingga 59 tahun mengambil 21 gm gula pasir sehari (bersamaan 4 sudu teh) dan mereka juga cenderung mengambil 30 gm susu pekat manis sehari (bersamaan 3 sudu teh) untuk ditambah ke dalam minuman.

Panduan terbaik menyajikan hidangan rendah gula, adalah dengan menyediakan minuman dengan gula atau susu rendah lemak secara berasingan, selain mengelak daripada menyalut kek dengan gula atau ising serta menambah gula dalam jus buahan.

Paling penting, setiap individu perlu minum enam hingga lapan gelas air sehari walaupun tidak merasa dahaga. Air adalah bahan penting untuk fungsi fisiologi di dalam badan, mengekalkan suhu badan dan pengeluaran bahan sisa daripada badan.

Elak daripada meminum teh tarik ketika makan nasi atau menikmati hidangan kerana ia boleh membantutkan pembentukan hemoglobin (sel darah merah) dan akhirnya mengundang penyakit.

Teh boleh diminum, tetapi dengan syarat dua jam selepas seseorang itu selesai makan nasi atau menikmati hidangan.

Sambung Baca: http://anizyn.blogspot.com/2011/01/cara-pemakanan-berkhasiat-satu-panduan.html#ixzz1CZECgGeR

khasiat vitamin k

Khasiat vitamin pelarut lemak

Apa itu vitamin K? Kita lazim mendengar kebaikan vitamin A, B, C, D dan E dalam aspek kecantikan dan penjagaan kulit. Apa pula kehebatan vitamin K? Lewat ini, pakar kecantikan dan penjagaan kulit berjaya membongkar rahsia di sebalik keunikan vitamin itu.

Ia semakin popular dalam industri kecantikan dan boleh didapati dalam bentuk krim, cecair, losen, topeng muka serta banyak lagi.

Vitamin K ialah sejenis vitamin pelarut lemak. Ia sangat baik untuk membeku pengaliran darah pada tahap normal dan membekalkan esen protein yang menahan khasiat kalsium yang baik untuk kesihatan tulang. Tidak dinafikan juga kesannya untuk kesejahteraan kulit badan, terutama bagi mereka yang ingin meremajakan kembali kulit wajah.

Vitamin K juga menjamin keanjalan kulit yang biasanya menurun seiring dengan peningkatan usia. Bagi mereka yang menghidap penyakit kedutan kulit secara genetik, vitamin itu sesuai digunakan tanpa was-was.

Golongan wanita boleh mengambil vitamin K semasa mengandung. Tetapi seboleh-bolehnya dapatkan dahulu nasihat daripada pakar perubatan. Golongan lelaki juga perlu mengetahui jumlah pengambilan yang disyorkan agar tidak mengalami kesan sampingan.

Sumber vitamin K

Vitamin K biasanya boleh didapati daripada kumpulan sayur-sayuran hijau seperti bayam, daun salad, kubis daun, kubis bunga, brokoli, sejenis kubis hijau kecil, sekam gandum, biji-bijian dan sesetengah jenis buah seperti avokado, buah kiwi serta pisang. Daging, susu lembu, produk tenusu lain, telur dan produk yang diperbuat daripada soya juga menjadi sumber vitamin K. Dua sudu besar pasli dikatakan mengandungi 153 peratus jumlah saranan vitamin K untuk sehari.

Kebaikan vitamin K

Vitamin K baik untuk menghilangkan garis-garis halus yang terbentuk di bahagian mata dan lingkaran hitamnya. Ia juga menambah baik warna dan struktur kulit. Bagi mereka yang mengalami masalah kulit bertompok, produk yang diperbuat daripada vitamin itu dijamin mampu memberi hasil signifikan.


Keberkesanannya begitu menonjol kerana vitamin K mampu menyerap jauh ke dalam liang pori-pori kulit dan memasuki kapilari darah yang rosak. Sebaik sampai ke saluran darah, ia berfungsi menyediakan sokongan kepada proses pengumpalan dan pencairan darah normal agar tisu kulit yang cedera mudah sembuh.

Biarpun kebaikan vitamin lain dan diet pemakanan yang sihat penting bagi kesihatan tubuh secara keluruhan, vitamin K juga dalam rejim penjagaan badan. Ia terkenal sebagai agen rawatan pembuluh vena menjala.

Kebaikan-kebaikan lain pula ialah melindungi punggung wanita posmenopaus, menghilang kesan parut lama dan seumpamanya.

Keburukan dos berlebihan

Jika dimakan dalam jumlah yang besar, vitamin K boleh memudaratkan kesihatan seperti memecahkan sel darah merah. Ia juga dikenali sebagai penyakit kuning. Jika sejenis vitamin K iaitu vitamin K-1 (Phytonadione) disuntik ke dalam badan tanpa kawalan, ia menyebabkan kesan buruk seperti masalah kardium, degupan jantung lemah, tekanan darah rendah dan kegagalan jantung.

Dalam kes-kes kritikal, pengambilan secara berlebihan boleh membawa kepada perubahan pembentukan tulang, kerangka, hati membengkak, anemia, keguguran rambut dan simptom susulan lain.

Sebab itu, adalah mustahak mengenali dan mempelajari kesan reaksi daripada vitamin yang diambil. Biarpun penting untuk kesihatan, sewajarnya dapatkan nasihat doktor sebelum membeli atau menggunakan mana-mana jenama vitamin.

Sambung Baca: http://anizyn.blogspot.com/2009/12/khasiat-vitamin-pelarut-lemak.html#ixzz1CZDuC771

Sabtu, 29 Januari 2011

memakan buah

Cara Betul Makan Buah

133Share

Apakah cara yang betul untuk memakan buah? Sebenarnya cara yang betul untuk makan buah adalah tidak memakannya selepas sajian utama sebagai pencuci mulut. Buah harus dimakan semasa perut masih kosong! Buah memainkan peranan penting untuk mendetoksifikasi sistem badan anda, termasuk membekalkan sumber tenaga untuk menurunkan berat badan dan aktiviti lain.

http://www.frangipani.com/huahin/thaifruits.jpg

Buah-buahan

Katakanlah anda makan dua potong roti dan kemudian sepotong buah. Potongan buah itu sudah sedia untuk melalui perut terus ke dalam usus tetapi dihalang dari melakukannya. Sementara itu, semua makanan membusuk, ferments dan berubah menjadi asid. Begitu buah datang ke dalam kenalan dengan makanan di perut dan cairan pencernaan, turun massa makanan bermula membusuk.

Jadi makan buah-buahan anda dalam perut kosong atau sebelum makan anda! Anda telah mendengar orang mengeluh - Setiap kali aku makan semangka aku bersendawa, ketika aku makan durian perutku bloats atas, saat saya makan pisang aku merasa seperti lari ke toilet, dan lain-lain - sebenarnya semua ini tidak akan muncul jika anda makan buah dalam perut kosong. Buah bercampur dengan makanan lain dan menghasilkan gas dan dengan itu anda mengasapi! Rambut beruban, botak, gugup, letupan, lingkaran hitam di bawah mata - semua ini tidak akan terjadi jika anda mengambil buah-buahan di perut kosong. Tidak ada hal seperti beberapa buah-buahan seperti oren dan lemon bersifat asid kerana semua buah-buahan untuk menjadi alkali dalam tubuh kita, menurut Dr Herbert Sehlton.

Jika anda telah menguasai cara yang benar makan buah-buahan, anda mempunyai rahsia kecantikan, umur panjang, kesihatan, tenaga, kebahagiaan dan berat badan normal.

Ketika anda perlu minum jus buah-buah hanya minum jus segar. Bukan dari tin. Jangan minum jus yang telah dibakar. Jangan makan buah-buahan matang kerana anda tidak mendapatkan nutrisi. Anda hanya boleh merasakannya. Jadi berhenti membuat 'pisang goreng' atau 'bubur durian' jika anda ingin nutrisi. Memasak menghancurkan semua vitamin.

Makan buah yang asal lebih baik daripada minum jus. Tapi jika anda perlu minum jus, minum perlahan-lahan. Kerana anda harus membiarkannya bercampur dengan air liur anda sebelum menelannya.

Anda boleh pergi pada cepat buah 3 hari untuk membersihkan tubuh anda. Hanya makan buah dan minum jus buah selama tiga hari dan kamu akan terkejut ketika rakan anda memberitahu anda bagaimana anda tampak berseri-seri! Selama segera buah, anda boleh makan buah-buahan disusun dalam bentuk salad dan membuatnya tampak lebih menarik.


renungan

Peristiwa Penting Dalam Muharam

82Share

Berikut adalah beberapa peristiwa penting yang pernah berlaku sepanjang bulan Muharam :

  1. 1 Muharam - Khalifah Umar Al-Khattab menetapkan adalah hari pertama bagi setiap tahun baru Islam (Kalendar Hijriah).
  2. 10 Muharam - Dinamakan juga hari 'Asyura'. Pada hari itu banyak terjadi peristiwa penting yang mencerminkan kegemilangan bagi perjuangan yang gigih dan tabah bagi menegakkan keadilah dan kebenaran.


Di samping itu pada 10 Muharam sahaja telah berlaku beberapa peristiwa :

  1. Nabi Adam bertaubat kepada Allah.
  2. Nabi Idris diangkat oleh Allah ke langit.
  3. Nabi Nuh diselamatkan Allah keluar dari perahunya sesudah bumi ditenggelamkan selama enam bulan.
  4. Nabi Ibrahim diselamatkan Allah dari pembakaran Raja Namrud.
  5. Allah menurunkan kitab Taurat kepada Nabi Musa.
  6. Nabi Yusuf dibebaskan dari penjara.
  7. Penglihatan Nabi Yaakob yang kabur dipulihkkan Allah.
  8. Nabi Ayub dipulihkan Allah dari penyakit kulit yang dideritainya.
  9. Nabi Yunus selamat keluar dari perut ikan paus setelah berada di dalamnya selama 40 hari 40 malam.
  10. Laut Merah terbelah dua untuk menyelamatkan Nabi Musa dan pengikutnya dari tentera Firaun.
  11. Kesalahan Nabi Daud diampuni Allah.
  12. Nabi Sulaiman dikurniakan Allah kerajaan yang besar.
  13. Hari pertama Allah menciptakan alam.
  14. Hari Pertama Allah menurunkan rahmat.
  15. Hari pertama Allah menurunkan hujan.
  16. Allah menjadikan 'Arasy.
  17. Allah menjadikan Luh Mahfuz.
  18. Allah menjadikan alam.
  19. Allah menjadikan Malaikat Jibril.
  20. Nabi Isa diangkat ke langit.


Rujuk juga Doa Akhir Tahun Hijrah dan Doa Awal Tahun Hijrah

Technorati Tags: hikmah, peristiwa, awal, tahun, hijrah, muharam, maal hijrah, 10 muharam

Labels: Agama

FIKIRKAN

Life Lessons From The Butterfly In The Window

14Share

Di dalam kehidupan seharian, kita akan melalui pelbagai rintangan dan kesusahan. Oleh itu janganlah mudah mengalah sebelum berusaha untuk mengatasinya. Usaha yang dilakukan itu perlulah dengan cara yang betul dan berterusan. Mungkin artikel yang ditulis oleh saudara Zaid Mohamad ini boleh membuat kita merenung sejenak mengenai masalah dan usaha kita. Artikel ini pernah disiarkan di akhbar NST pada 9 Mei 2010 yang lalu.

As I was looking outside to enjoy the morning view, my eyes caught a sight of a butterfly trying desperately to escape through the glass door. It flew from left to right, up and down and then went back to the left again. Of course, it was making no progress at all despite all the efforts. The irony is, there was a large opening just a few inches to the right! The opening was darker than the window because it was covered with a blind that were tilted downwards to reduce the sunlight coming in.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEihrE4U2SZbQWCoxZqJpiPxSW-ybIxczmMCqf0NY-vCBlQ42iadUYpc2xo6KOBUjuVSaNRBwNgOIJi9OWto_fE1jbNVArllWeqp5NTnmhN8Gy01t4hOChE7Opd_n74Jvh_Yrhf0bcKWlePT/s1600/Rama2.jpeg

A few hours later, I found it lying motionless on the floor. Only if it had ventured a little more to the "darker" side and stay away from the bright, shining window.

I could not help but thinking, "What if we were in the same situation as the butterfly?" All our lives, we may be trying hard to escape through the closed window when the opening was right there. Are all the glitters, shines and bright light good for us? Conversely, is there goodness in the seemingly dark side?

As I think hard, I could come up with a few learning from the poor butterfly.

Lesson 1: Struggle is part of life
All of us will have some sort of struggle through our lives, and struggle is good. It will make us stronger and more resilient. In fact, we must let our kids to experience some struggles in their lives. They must do things like washing their shoes, making their own bed or even ironing their own clothes. Let them work a little bit to get things done. They must learn to earn their living rather than it being served on the silver platter. Fortunately, hard work and struggles have not killed anyone; in fact, they make us better and stronger.

Lesson 2: Always take a step back and look at the bigger picture
What the butterfly was trying to do is to aim for the light rather than looking for the way out. In smart parenting context, all our actions must be guided towards the grand objectives of creating wonderful kids and a happy family. Parents must ensure that these objectives are well publicized to the kids. When we discipline them, tell them that we do it out of love. When we push them hard, it is because we care. Get the priorities right and objectives properly set. Do not let the daily distractions and annoyances throw us off tangent. Are we going for the light or trying to get out?

Lesson 3: When one way fails, try another
Do not give up! Train our kids to be creative in finding the solutions. We must walk the talk by discussing and finding solutions together with the family. Keep on trying new ways of resolving a problem. If they have difficulties understanding a subject, change the teaching approach. If relationships are turning south, quickly find new ways to make it flourishing again. Think out of the box or – in this case – out of the window!

Lesson 4: Not all glitters are good; not all glooms are bad
What seems gloomy, boring and dry today may bring us goodness tomorrow. Likewise, what seems like a lot of fun, easy and convenient now may cause us huge troubles later on. For example, students having fun now means less preparation for exams. Investors looking for easy and fast “investment” will be burnt in no time.

On the flip side, hard work today will pay off handsomely tomorrow. Small but regular savings will yield a fortune after some time. Submission to God in this life will earn His blessing in the hereafter.

Do you recall a Malay saying that literally translates to “endure the pain now for happiness later”? The butterfly failed to see this and continue to chase the bright light. In the end, it paid the price dearly – with its life!

Lesson 5: Open the minds, listen to both sides
Many people claim that they are open-minded but amazingly failed to listen to both sides. I am sure you have come across someone like this. Why, it could be us!

In the case of the butterfly, it should have at least tried to check the “darker side” out a little bit more. Give both sides the chance to be heard fairly. For parents, when siblings fight, do not take sides without checking the facts. Treat them fairly by listening and understanding. Time and times again, we will be surprised at the findings.

There you have it! I guess the only way to find out the truth is to listen to both sides. Venture out of the obvious and try things differently. Evaluate the good and bad in every situation. Give everyone his or her fair chance to be heard. Only then, no struggles will be in vain.

Teach our kids these valuable lessons too so that they do not end up like the butterfly in the window!

Sumber : New Straits Times

Nota : Saudara Zaid Mohamad adalah pakar motivasi keibubapaan dan penulis kepada buku "Smart Parents, Brighter Kids". Lebih maklumat mengenai Saudara Zaid boleh didapati di laman web beliau SmartParents.